Macron-Sánchez-Mas

(…) L'objectiu de la nova Espanya és que el PP i el PSOE es puguin tornar a tirar els plats pel cap, igual que en els vells temps, mentre els polítics catalans fan la viu-viu a Madrid negociant a la menuda. L'estil i l'edat dels interlocutors que el Rei exhibeix quan ve a Catalunya apunten que el sistema busca la manera de tornar als anys de les olimpíades, que va ser la seva millor època. (…)

Read More

Gallines calentes

(…) "És la típica hippy catòlica que estava com un tren i no era tonta i es va espantar de la seva ambició i que li agradessin tant les cigales. Per no caure en el pecat, es va casar amb aquest minyó escolta frígid que és el seu marit i que li ha fet no sé quants fills. Com que ara el marit ja no li fa cas, va boja perquè se la follin, i no de qualsevol manera, sinó de la manera més bruta possible. Perquè les fantasies sexuals de les dones són força més porques i retorçades que no pas les dels homes". (…)

Read More

Retalls (23.6.19)

(…) Johnson’s Oxford days are now usually mentioned in connection with his membership of the hard-drinking, posh and sometimes destructive Bullingdon Club, but in fact he was a vessel of focused ambition. Arriving in Oxford from Eton in 1983, he had three aims, writes Sonia Purnell in Just Boris: to get a First-class degree, find a wife and become Union president. That post was “the first step to being prime minister”, said the 1980s Tory politician Michael Heseltine. (…)

Read More

La Santa Aliança

(…) L'èxit de Pedro Sánchez a Brussel·les no s'entén sense el potencial subversiu de Barcelona, però tampoc sense la feblesa de França i Alemanya i la necessitat que els dos països tenen d'apropiar-se del mercat del continent. París i Berlín, igual que la capital d'Espanya, miren d'ampliar el camp de batalla per no haver d'afrontar la seva davallada i els seus problemes interns de forma democràtica. (…)

Read More

La piscina inflable

(…) Sempre vaig pensar que quan fos gran podria obrir aquella porta, encara que hagués d’esbotzar-la d’un bon cop. Hi havia una part de mi que la mirava de reüll amb més curiositat que por, mentre jugava a la piscina. Notava que hi havia alguna relació entre els misteris que aquell tros de fusta amagava i la sensació que l’aigua dona de vegades de transportar-te a una altra dimensió. Encara no sabia que ficar el cos dins de l’aigua et posa en un estat de trànsit que ho transforma tot. (…)

Read More

Un gran disgust

(…) Llavors no hi havia mòbils. Les noies no es tiraven el primer noi que trobaven, ni tan sols el primer noi que els agradava. Durant tres o quatre dies, la meva amiga es va tancar a casa esperant una trucada. Quan va reaparèixer estava estabornida. Va passar un parell d'estius que semblava un instrument trencat: no parlava, no reia, estava sempre absent. (…)

Read More

Retalls (16.6.19)

(…) But the curse of living in the eternal immediate present is that the stakes for this “last fight” could not be higher, especially since young Hong Kongers fear that if they are defeated in this battle, there will be nothing left to lose. The failure of the Umbrella movement five years ago, when Hong Kongers occupied important thoroughfares for 79 days, seeking greater democratic participation, to win any concrete gains has raised the stakes further still this time round. “HK is not China! Not yet!” These few words hastily scrawled on to a piece of A4 paper and tacked on to the concrete strut of a walkway aptly encapsulate the political crisis roiling Hong Kong. (…)

Read More

El tancament

(…) Els mapes apunten que Brussel·les mirarà d'assegurar el seu poder sobre el tou de conformisme que li dóna la vanitat de França i la massa d’electors de la península Ibèrica i els països més necessitats de l'Est. Els fills de les dictadures més llargues del segle XX serviran per sostenir les estructures polítiques del mercat més gran i atractiu del món. Europa es vendrà la llibertat com aquí ens vam vendre les joies del romànic als multimilionaris nord-americans. (…)

Read More

Un vespre amb Gabriel Magalhaes

(…) Magalhaes m'ha donat corda parlant de l'isolament de Pla i del quadre de Dalí que he fet servir de base per la xerrada. M'ha assegurat que Pla és l'escriptor més insegur d'ell mateix que ha llegit mai. Diu que descobrir-lo va canviar la seva mirada sobre Catalunya i el conjunt de la península. (…)

Read More

Mòmies i titelles

(…) La base unionista fa anys que s'alimenta de la hipocresia dels partits que han liderat el procés. L'alcaldessa ja va servir a l'Estat per guanyar temps després del 9N, i ara servirà perquè la monarquia i la justícia espanyola tinguin marge per intentar remuntar l'erosió provocada per l'1 d'octubre. Com que els nacionalistes de Madrid no poden tornar a canviar de rei, s'alien amb els republicans apàtrides i feministes de Barcelona. (…)

Read More

Xammar, perdona'ls (2)

(…) El pròleg d’aquest epistolari, doncs, té interès si ets capaç de veure com Xavier Pla s’estalvia d’explicar que Xammar volia promoure un alçament al Rif i un atemptat contra Alfons XIII. O com passa per alt la caricatura de Primo de Rivera que ressona en la famosa entrevista que li va fer a Hitler, quan el dictador encara era un cabdill de cerveseria. El filòleg de Girona ni tan sols es fixa en la sàtira que traspua la crònica del Putsch de Munich, publicada dos mesos després del pronunciamiento espanyol ―que va triomfar amb el suport de les faccions conservadores del catalanisme. (…)

Read More

El Nostre Heroi, al taller (5)

Trobada amb el Quim Torra. Té uns ulls petits que tot ho escruten enfonsats darrere d’unes pestanyes llargues, unes celles crispades i unes ulleres de muntura clàssica, lleugerament fumades, de miop integral. Nas de jueu i calva catòlica molt ben combinades. Fa cara d’haver passat por i, alhora, d’haver sabut trobar moments per fregar-se les mans i riure per sota el nas. (…)

Read More

L'autoritarisme blanc

(…) Europa s’arabitza a través del totalitarisme blanc de Macron i els seus amics. Merkel ha desertitzat la política alemanya i els mites de Churchill i De Gaulle han quedat en mans dels sectors que han perdut l’esperança en el somni europeu. El globalisme ha radicalitzat velles idees del comunisme cultural ―com ara el feminisme o l’autoajuda― per envernissar de democràcia el nou autoritarisme continental. (…)

Read More

Retalls (2.6.19)

(…) The rest of the world may be marking the 30-year anniversary of the Tiananmen crisis as a crucial episode in China’s recent past. For the Chinese government, however, Tiananmen remains a frightening portent. Even though the regime has wiped the events of June 4 from the memories of most of China’s people, they are still living in the aftermath (...)

Read More

La democràcia buida

(…) Darrere les ideologies i les banderes dels partits hi ha complicitats personals i sobretot hi ha relacions culturals i econòmiques. Valls i Colau tenen una cosa en comú més important que els discursos sobre la immigració, la desigualtat i els manters. Tots dos s'aguanten sobre una xarxa de relacions espanyola, amb centre a Madrid. (…)

Read More

Una nit tonta

(…) Ahir sopava amb l'A. i, amb una riallada nerviosa, quan no ens havíem acabat encara l'hamburguesa, em va dir: "Em follaràs, aquesta nit, Enric?". El noi que porta la sala acabava de venir a saludar-nos. Cada cop que vaig a l'Oli en un Llum, penso, avui el noi de les Relacions Públiques no vindrà a la taula, però mai no falla, el tio. Sempre em ve a donar conversa de cortesia i em mira com dient: "Tu sí que la saps llarga". (…)

Read More

Retalls (26.5.19)

(…) In March, 2018, General Motors announced that it would invest a hundred million dollars in a new car called the Cruise AV. On the outside, the Cruise resembles an ordinary car. But, on the inside, it’s what the automotive industry calls a “level five” autonomous vehicle: a car with no steering wheel, gas pedal, or human-operated brake. Ford, too, plans to release a car without a steering wheel, by 2021; Navya, a French company, already produces level-five shuttles and taxis, and has partnered with cities such as Luxembourg City and Abu Dhabi. Silicon Valley futurists and many Detroit executives see such cars as the inevitable future of driving. By taking people out of the driver’s seat, they aim to make travelling by automobile as safe as flying in a plane. (...) Last fall, the Philadelphia Navy Yard hosted Radwood, a car meet-up with a very different conception of the automotive future. The only cars allowed at Radwood are ones manufactured between 1980 and 2000. When I visited, early one morning, people had gathered around a red 1991 Volvo GL (…)

Read More

El futur d'Europa

En el seu darrer llibre, The Global Age, Ian Kershaw situa els orígens espirituals de la Unió Europea en l'oferta que, el 1952, sis anys abans del Tractat de Roma, Stalin va fer al govern alemany d'auspiciar la reunificació del país. Veient que la zona controlada pels soviètics no seguia el ritme de la part occidental, Stalin es va oferir a promoure una Alemanya neutral, amb exèrcit i eleccions lliures (…)

Read More

Un llibre de referència

(…) El llibre toca el conflicte català amb una finor que he vist poques vegades. El presenta en uns termes que el fa semblar viu i universal. Hina recupera figures i debats que no coneixia, i que segurament tampoc coneixen els polítics i intel·lectuals d’aquest país. Ningú no m'havia parlat d'Antoni Puigblanch, el primer intel·lectual que es va referir a Castella com "la morta", molt abans que Joan Maragall. (…)

Read More

Retalls (19.5.19)

(…) To get a sense of what it would be like to have the slow process become the fast process, you can go to the AgeLab, at the Massachusetts Institute of Technology, in Cambridge, and put on agnes (for Age Gain Now Empathy System). agnes, or the “sudden aging” suit, as Joseph Coughlin, the founder and director of the AgeLab describes it, includes yellow glasses, which convey a sense of the yellowing of the ocular lens that comes with age; a boxer’s neck harness, which mimics the diminished mobility of the cervical spine; bands around the elbows, wrists, and knees to simulate stiffness; boots with foam padding to produce a loss of tactile feedback; and special gloves to “reduce tactile acuity while adding resistance to finger movements.” (...) Slowly pulling on the aging suit and then standing up—it looks a bit like one of the spacesuits that the Russian cosmonauts wore—you’re at first conscious merely of a little extra weight, a little loss of feeling, a small encumbrance or two at the extremities. Soon, though, it’s actively infuriating. (…)

Read More